Det folk krever når de tar til gatene

Spørsmål: De siste ukene har vi sett hvordan folk i ulike land har tatt til gatene for å demonstrere mot sine styresmakter. Det er som om de protesterer mot at de ikke har mulighet til å ta del i styringen av sitt eget land. Hvordan kan vi gi dem kabbalistiske ideer om helhetlig samhold slik at de føler at dette kan være løsningen på problemene?

Svar: Dette er et svært viktig spørsmål som gradvis blir mer og mer sentralt for hver dag. Disse menneskene ber først og fremt om samhold. Det er med andre ord slik at mennesket spør seg: ”Hvordan kan jeg, en vanlig mann som lever på to dollar om dagen (som for eksempel flertallet i Egypt gjør), bestemme noe som helst i dette livet?”

De kan ikke forlate gatene og gå hjem, for da vil de bare måtte gå tilbake til et liv i ekstrem fattigdom, et liv som er verdsatt til ”to dollar dagen”. Når de protesterer har de følelsen av å være i stand til kontrollere noe, at de gjør noe. De føler at makten ligger i deres hender, og ikke i hendene til styresmaktene.

Dette kravet kan ikke løses med å gi dem en ekstra dollar pr dag for at de skal få dekket sine behov. Det er viktig å tenke over hva man kan gi disse millionene av mennesker slik at de kan føle at de har fått makten til å styre og utføre endringer. I dag er dette virkelig et universelt, globalt problem, som begynner å involvere større og større menneskemasser i verden.

Styresmaktene har begynt å gruble: Hva skal de gjøre? Politiske ledere er villige til å forlate sine posisjoner og gi etter for ulike endringer, men det vil aldri tilfredsstille deres folk. Vi kommer til å se mange demonstrasjoner og opprør framover, helt til avgjørelsen endelig vil komme til overflaten: Vi må sikre at hvert eneste menneske på denne jord føler at han også har ansvar, og at han har ære, makt og selvrespekt.

Menneskene utvikler seg! De tar til gatene og føler at de eier situasjonen. Når de føler det slik, er det umulig å kjøpe dem ut selv med penger fordi en slik status ikke vil være nok for dem. De vil fortsette å våkne opp, og skape en veldig truende situasjon. Jeg ser ikke hvordan styresmaktene vil klare å kontrollere dem.

Selv om én regjering erstatter en annen og aksepterer folkets representanter, så vil de så snart de kommer til makten distansere seg fra folket. Så snart de sitter komfortabelt i stolen og begynner å nyte situasjonen på toppen, vil ikke et menneske som lever i sin urbane slum eller i en avsidesliggende landsby føle at de er deres representanter lenger.

Vi kommer til å se denne tendensen i den politiske utviklingen om ikke altfor lenge. Til slutt vil det ikke være flere alternativ igjen. Menneskeheten vil komme til en tilstand der den vil stå ovenfor spørsmålet: Hva kan vi gjøre for å bli like? Sannheten er at kun når alle føler likhet, vil mennesket føle at det leder styresmaktene, tar beslutninger og er viktig.

Det betyr ikke at man må ha direkte makt over andre, men at man må føle det slik inni seg. Dette er mulig å oppnå gjennom menneskets samhold som vi nå beveger oss mot.

Sosiologer er ikke kjent med dette fenomenet ennå, og de lager veldig forsiktige og overflatiske prognoser. Jeg tror at i de landene der disse prosessene allerede har startet, så vil ikke dette kunne stanses. Styresmaktene bør frykte et folk som allerede har fått smaken på sine muligheter for å endre noe og å ta ansvar. Før alle føler likhet med alle andre, vil de ikke finne fred. Det er dit verden nå beveger seg.

Fra del fire av Morgenleksjonen 17/02/2011, ”Introduction to the Book, Panim Meirot Umasbirot

Kommentarer / Spørsmål