Det globale ungdomsopprøret

Fra nyhetene, Sverige: “Det svenske politiet informerte om at uro plutselig brøt ut i Göteborg, landets nest største by, og at flere politimenn ble angrepet av ungdommer som kastet steiner og Molotov cocktailer.”

Spania: “Pave Benedict XVI befinner seg nå i den spanske hovedstaden Madrid for å feire verdens ungdomsdag (World Youth Day – WYD), en katolsk festival som samler unge pilgrimmer fra hele verden…. Mer enn 100 grupper som ikke støtter paven demonstrerte… Demonstrantene marsjerte inn i sentrum av gamlebyen mens de ropte: ‘Paven får ikke noen av mine skattepenger’… Spania befinner seg midt i den verste krisen som landet har opplevd på flere tiår, med en arbeidsledighet på 21 % (ungdomsledigheten er på 43 %), den høyeste i Europa.”

Storbritannia: “Dommere i Storbritannia har utstedt strenge straffer i etterkant av forrige ukes demonstrasjoner – inkludert to fire-årsdommer for facebook-poster. …Tall som i dag ble publisert fra Justisdepartementet viser at 1277 mistenkte hadde møtt ved havnen innen tirsdag kl. 12.00 i forbindelse med opprørene. De aller fleste av de mistenkte var menn, og 21 % av dem var under 18 år.”

“Le Monde”, Frankrike“Tunisia, Egypt, Libya, Syria, Italia, Hellas, Spania, Storbritannia, Israel… Listen over land som opplever ungdomsopprør blir stadig lengre. Istedet for sportsarrangementer og musikkfestivaler, er det samlende elementet nå arbeidsledighet, uro, frykt for det som skjer i dag og bekymringer for morgendagen.

Min kommentar: Styresmaktene kan ikke lenger styre menneskene, da de nå føler seg i stand til å styre seg selv siden verden har endret seg fra en individuell, egoistisk samhørighet (der avgjørelsene ble utført langs en vertikal linje) til gjensidig samhold (der avgjørelsene blir fattet i fellesskap ved at man setter seg sammen rundt et bord).

Kommentarer / Spørsmål