“Et system-problem som depresjon krever en systematisk løsning”

Medium publiserte min nye artikkel: “Et system-problem som depresjon krever en systematisk løsning” (Medium)

Depresjon har vært et voksende problem i hele den industrialiserte verden i flere årtier, men det har skutt i været siden pandemien brøt ut. Tallet på døde av stoffmisbruk, selvmord og voldelig skyting har gått til værs. Angst er blitt et vanlig problem og profesjonell hjelp er enten for dyrt eller ikke tilgjengelig på grunn av mangel på lokal profesjonell hjelp, eller begge. I en tilstand som denne er  systematisk og samordnet innsats nødvendig. Gjennom å bruke media til å sende ut både beroligende budskap og råd til mennesker i nød, kan vi redde mage liv og forbedre livene til talløse andre.

Over hele verden stiller folk kritiske spørsmål om meningen med deres liv. At de ikke er i stand til å svare på isse spørsmålene setter dem i en følelse av hensiktsløshet, og en som ikke har noen hensikt med sitt liv føler at selve livet er meningsøst. Dette er årsaken bak den voksende eskapismen som uttrykkes på uttalige måter, fra ekstremsport til religiøs fundamentalisme og til stoffmisbruk og selvmord.

For mennesker regnes ikke det å spise, drikke, sove og formere seg som å leve et fullverdig liv. Å leve er å fylle den hensikt som man kom til verden med. Om vi ikke vet hvorfor vi er her, føler vi ikke at vi lever, eller at livene våre har verdi, og dette kan føre til forferdelige konsekvenser.

Om bare noen få mennesker føler på denne måten, da kan du henvise dem til profesjonelle som kan lindre disse smertene til de finner meningen med sine liv. Når så mange i midlertid lider av disse ubehagene, overbelaster det systemet og man trenger en ny tilnærming til problemet. I stedet for å fylle hjernene våre med beskjeder som sender oss ut i shopping og tømmer lommene våre og mere til, enda viktigere, hjertene våre. Media må i alle former spre budskap som hjelper oss med å løse vår situasjon.

Det er ikke umulig, det er et spørsmål om besluttsomhet blant politikere, og om medias forståelse av at situasjonen snart kommer ut av kontroll. I en nødtilstand må vi handle der etter, og det er sikkert at vi nærmer oss en slik tilstand.

På mange måter kan media løfte frem folks økende elendighet. Den mest effektive blant dem er å snu tendensen til å spille mennesker ut mot hverandre til å oppmuntre dem til å rekke hverandre en hjelpende hånd. Utallige studier har vist at solidaritet og samhold i samfunnet hjelper til med å formilde eller til og med løse de fleste sosiale, økonomiske og medisinske problemene. Om media derfor tilbyr en «kollektiv behandling» for alle ved å spre innhold som hjelper mennesker til å komme nærmere hverandre, vil de løse de fleste av problemene som finnes.

Det er sagt at «En delt sorg er en halv sorg.» Det er mye sant i dette. Å dele og forbinde seg med andre er en sikker måte å forene våre hjerter på, og hele våre svakheter. Dette er grunnen til at jo mer vi arbeider for solidaritet, jo fortere løser vi våre sosiale og emosjonelle utfordringer.

Kommentarer / Spørsmål