Det er lov å lese ansattes personlige post

thumbs_Laitman_161Spørsmål: Den europeiske menneskerettsdomstolen bestemte at en arbeidsgiver kan lese en ansats personlige post, hvis den ble skrevet i arbeidstiden.

Avgjørelsen ble tatt mens man etterforsket saken til den rumenske ingenøren Bogdan Barbulescu, da det ble klart at han utførte personlig korrespondanse på jobbens datamaskin i arbeidstiden.

Svar: Dette er som om jeg jobbet på en spesiell maskin og tok ting fra arbeidsgiverens materiale og solgte det videre. Dette blir akkurat det samme. Jeg må bare bruke min jobbmaskin til å utføre de oppgaver min arbeidsgiver gir, ikke til mine personlige oppgaver.

Derimot er dette i noen tilfeller nødvendig, for eksempel ved familieproblemer eller hvis noen av mine slektninger er virkelig syke eller lignende situasjoner, så er det en annen ting. Til tross for det, hvis dette gjentar seg med jevne mellomrom og ikke omhandler noe viktig, hvorfor skulle jeg gjøre slike ting på jobben?

Dette kalles tyveri. Jeg stjeler tiden og resursene til min arbeidsgiver ved å sende personlig korrespondanse. Slik må det ikke være. Den rumenske ingenøren ble rettmessig sagt opp. En arbeidsgiver har rett til å lese og vite alt som skjer på arbeidsplassen. Datamaskinene er hans eiendom og det er også arbeidstiden til de ansatte.

De åtte timene en person er på arbeidsplassen tilhører arbeidsgiveren, bortsett fra de avtalte pausene som han kan gå ut å ta en kaffe, eller også skrive personlige brev. Men det er bare under denne tiden og bare hvis arbeidsgiveren tillater det. Da blir det ikke ansett som tyveri, men som inkludert i en avtale med arbeidsgiveren.

Fra KabTV’s “Nyheter med Michael Laitman” 1/14/16

Kommentarer / Spørsmål