Egoistisk høyde over ønsket

inversion Dette er hele ideen: Hva identifiserer personene seg med? Er det med mottakerønsket eller med det som befinner seg over mottakerønsket? Det er forskjeøøen mellom høyre- og venstrelinjene. Jeg er enten innenfor ønskene eller så kontrollerer jeg dem; jeg er over dem og blir en «avklarer», en ekspert i dette feltet.

Jeg kan være nedsenket i mottakerønsket og jeg kan være over det, for å kunne bruke det på en enda bedre måte og dette kalles for klipa .Hvis alt jeg ønsker er nytelse og til og med å sluke hele verden, så er det allikevel ikke klipa, for disse ønskene kommer ikke fra meg selv. De kommer snarere ovenfra, mens et klipa er en unik del av ønsket, et unikt forhold med mottakerønsket, der jeg selv ønsker å åpne og utvide og forsterke det.

Så det viser seg at hat mot noen simpelthen er egoisme, noe som er naturlig for mottakerønsket. Det er ingenting unikt med det i seg selv og ble bare rett og slett gitt meg av skaperen. Men det er noe helt annet når jeg selv ønsker å utvikle mitt eget initiativ og perfeksjonere den egoistiske driften. Det er klipa. Jeg ønsker å bruke skaperen så han kan hjelpe meg å komme ut av mottakerønsket som er skapningens substans, noe mer enn det som ble avdekket fra starten. Så jeg henvender meg med en forespørsel, høyner MAN for mottakerønsket mitt og sier: «Gi meg enda mer nytelse», og det er dette som kalles avgudsdyrkelse.

Klipa er skikkelig egoisme, plassert motsatt fra Kedusha, giverglede. Disse er de to systemene som skaptes og som står ansikt til ansikt overfor hverandre.

Jeg befinner meg ved siden av klipa, jeg arbeider med mottakerønsket for å få mest mulig utnyttelse av det, for å utnytte hele verden til endes og til og med skaperen. Jeg hever meg over naturen min og ønsker å utnytte den «for å få» – og ser på det som mitt spirituelle arbeid. Jeg utnytter hele naturen bare for min egen tilfredsstillelse.

Det motsatte er renselsen av et ønske, som jeg forvandler til giverglede og tilsvarende kontrollerer det altruistisk.

(127863)

Fra fjerde del av den daglige kabbalaleksjonen, 20/1/14, Writings of Baal HaSulam

Kommentarer / Spørsmål