En investering i egoisme er som å sette en sprøyte i en protese

Kronikk: (Michael Lewis, forfatteren bak bestselgeren om Wall Street, Liar’s Poker, i en artikkel om Hellas og korrupsjonskultur): ”For et fantastisk folkeslag!” De har ingen følelser ovenfor hverandre: Den vanskeligste oppgaven du kan få i Hellas er å prøve å få en greker til å gi komplimenter til en annen medborger bak hans rygg.

All suksess blir sett på med mistenksomhet. Alle er like sikre på at alle andre snyter på skatten, bestikker politikerne, tar imot bestikkelser selv eller lyver om verdien på det de eier.

Denne totale mangelen på tiltro til hverandre er selvforsterkende. Epidemien når det gjelder løgner, bedragerier og stjeling gjør det umulig å skape et fellesskap, og det at fellesskapet kollapser fører bare til flere løgner, bedrag og stjeling. Det at de mangler tillit til hverandre slår tilbake på dem selv og deres familier.

Strukturen i den greske økonomien er basert på et fellesskap, men landet er det motsatte av et fellesskap i ånden. Den virkelige strukturen baserer seg på hver mann tar vare på seg selv. Nettopp dette systemet har investorene forsynt med milliarder av dollar, og kredittboblen har dyttet landet over kanten og dette har ført til fullstendig moralsk forfall.

Min kommentar: Bare én ting kan hjelpe: Å utdanne mennesker innen nye sosiale relasjoner, å oppnå likhet med naturen (skaperen), det vil si i en fullkommen, global og helhetlig samhørighet. Dette er en lang prosess, men så snart vi begynner på den vil vi føle støtten fra alle kreftene i naturen innenfor alle områdene i livet vårt.

Kommentarer / Spørsmål