Hemmeligheten med barneoppdragelse

Kabbalah om utdanning

Kabbalah kommer for å redde dagens utdannelses og oppdragelseskrise 

Barn vil alltid ønske å være som de voksne. Om vi vil at de skal oppføre seg annerledes bør vi først lære å gjøre det selv.

Fra første dag i et barns liv prøver vi å lære dem kunsten å kommunisere. Vi vil at barn skal leke fint, derfor organiserer vi helger og fødselsdager for dem. Vi er opptatt av å gjøre mest mulig ut av deres fritid, og vi bruker betraktelige resurser på oppdragende spill og treningsutstyr til dem. Vi er glade når andre voksne kan sette pris på våre barns utvikling og gode oppførsel. Ofte glemmer vi at de nesten hver dag mens de er på skolen må klare den prøven det er å overleve blant andre barn.

Voksne er alltid beredt til å møte barn på halvveien, tilgi dem og føle med dem, mens de i forholdet seg imellom må kjempe med nebb og klør for sine rettigheter, kreve og gi seg, angripe og forsvare, venne seg til at de andre barna er deres motstandere. Hvor stor innsats vi enn legger ned for å skape en oase for våre barns lykke og utfoldelse, er hans liv stadig mer utenfor vårt hus.

Der ute i den store verden må barnet lære å spille med andre regler. Han ser kanskje at hell og styrke kan oppnås med en løgn, intriger og rå vold. Det er imidlertid vi som har laget disse reglene selv. Ute at vi legger merke til det venner vi våre barn til å ha dobbeltmoral. Hver forelder har omtrent samme tanker: «Jeg er klar for å gjøre alt for at mine barn skal klare seg godt, til og med bedre enn de andre.»

Med denne «bedre enn de andre» tenkningen sager vi sakte men sikkert grenen av som vi sitter på. Først vil barna ubevisst, deretter bevisst overta lekens regler. Verden er delt opp i «oss» og «dem», og om «de» står i veien for våre interesser, blir de fort lovløse, utenfor vår lov. Det er ikke nødvendig å si at vi kan se katastrofale følger av denne måten å se verden på i hverdagen.

Finnes det et alternativ? Kabbalah hevder ja, det finnes, og på denne måten vil alle bli regnet med. Dette vil si at uansett om man har sympati med en bestemt gruppe av mennesker på sosialt, nasjonalt, religiøst eller andre områder, er hver person garantert respekt for sine livsviktige interesser. Dette kommer ikke bare til å bli lovens bokstav, skrevet inn i konstitusjonene, men også et indre mål for de fleste mennesker.

Dette er mulig på betinget av at enhver uten unntak følger regelen «gjør ikke mot din venn det du hater». Om vi helt enkelt holder oss til denne regelen, endrer livet seg virkelig til det bedre, like for våre øyne.

Og barn? De vil alltid ønske å være som de voksne. Om vi, de voksne, begynner å oppføre oss annerledes, vil våre barn med en gang imitere oss. I barnehager, på skoler og ute på byen vil nye leker komme der barna lære av hverandre å leve ammen i en verden som er god. Derfor er det beste vi kan gjøre for våre barn å begynne med å oppdra oss selv.

 

 

Kommentarer / Spørsmål