Hjertets hemmeligheter

Spørsmål: Målet for arbeidet vårt på seminaret er klart: vi åpner opp hjertene for hverandre, kommer nærmere, forbinder oss.

Svar: Du lærer å forstå betydningen av en gruppe. Tidligere har du bare hørt om det. Men her begynner du å føle at spesielle egenskaper er innkapslet i gruppen, som du ikke er istand til å utforske alene. Ved å lytte uttrykkelig til vennen din – og hva han sier er ikke viktig, siden han kanskje ikke vet noe (kanskje han bare har vært bare en måned eller to i gruppen), så vil du i ordene hans høre det du har behov for å høre.

Spørsmål: I tillegg finnes en annen type gruppearbeid, der teksten simpelthen blir lest og ingen kommentarer gis. Hva er forskjellen? Når utfører vi den typen arbeid?

Svar: Det er et alvorlig spørsmål.

Generelt sett, hvordan diskuterer dere noe mellom dere, når dere står i en stor sirkel og sier noe? Dere snakker også om dere selv, utfra dere selv, om gruppens betydning, målets betydning, samlingen, eller om hvorfor dere kom til kongressen.

Det viktigste er å ikke snakke om hva du har på hjertet i selvsamme øyeblikk. Du uttrykker ikke det du i øyeblikket føler. På samme måte som i vår virkelighet, ønsker du ikke å fortelle noen dine dypeste følelser, personlige hemmeligheter – og det samme gjelder her. Det vil si at jeg ikke snakker om min forbindelse med skaperen, siden det er noe som kun angår meg selv. Alt annet – det har ingen ting å si.

Spørsmål: Når vi arbeider uavhengig i gruppen, hvem vil da stanse oss i tide – så vi snakker fra hjertet og ikke fra intellektet?

Svar: Ikke vær redde for å feile. Det er ikke viktig. Det har absolutt ingen betydning!

De som studerer en måned eller to, kan komme inn i gruppen og prøve å diskutere noe seg imellom. De kan bable som småbarn – det er ikke viktig. Uansett vil de vokse, om de bare gjør det som trengs. Det kreves ingen form for innledende kunnskap. Det viktigste er å oppføre seg ukomplisert, å komme med åpent hjerte og naivitet – og da vil alt falle på plass.

Fra Vilnius Kongressen, 25/3/12, Seminar 4

Kommentarer / Spørsmål