Lyset fra et hjem langt borte

Spørsmål: Hva betyr det å oppleve lyset?

Svar: Å oppleve lyset betyr at man føler nytelse. I denne virkeligheten kan jeg glede meg over mange ting som jeg nyter eller ikke, alt etter hvilken tilstand sinnet mitt befinner seg i. Noen ganger nyter jeg å bli liggende til sengs, og ønsker ikke å stå opp for å gå til leksjonen. Andre ganger lengter jeg etter å hoppe ut av den, men de lar meg ikke stå opp og forteller meg at jeg må bli værende i sengen ennå en uke til før jeg blir helt frisk.

Dette er med andre ord ikke fullstendig nytelse, akkurat som det som er søtt, varmt eller mykt. Alt har begrensede betydninger alt etter hva som er omstendighetene rundt dem. Noen ganger gir de meg nytelse, mens de andre ganger gir meg den helt motsatte følelsen.

Felles nytelse som vi opplever i vårt gjensidige ønske om å føle nytelse (ønsket om å få) kalles ”lys”. Det er fordi lyset som eksisterte til å begynne med skapte vårt ønske, en beholder, og nå tar ønsket imot nytelse når lyset fyller den eller utfolder seg i den. Det er slik vi er skapt! Når lyset forlater ønsket, gråter det og ønsker å få det tilbake igjen. Det er slik hele skapelsen ble laget.

Skaperen ønsket likevel at du skulle ønske lyset av din egen frie vilje og ikke bare å ta imot det og nyte det. I tillegg til nytelsen som du føler, ønsker at han du skal ha en forståelse og bevissthet om lyset: Hvor kommer det fra? Hvor er dets kilde? Hvorfor skapte det deg, og hva ønsker det av deg? Det er som om lyset ønsker å vise deg: ”Se fra hvilken fjern stjerne jeg kom hit; der er alt så fantastisk og bra og jeg ønsker å ta deg med meg!”

Derfor skjuler det seg for deg, og prøver å få din oppmerksomhet gjennom flere indirekte handlinger fra alle kanter. Det leker med deg helt til du til slutt heller ønsker å vite kilden det kommer fra, enn å jakte på nytelsen som det kan gi og på tross av den nytelsen det faktisk gir.

Sannheten er at om du ønsker å komme til det, til dets ”hjem”, betyr dette at du elsker han og ikke bare nytelsene som han sender for å tilfredsstille deg. Du må elske han så mye at du er klar til å ”fly av gårde” til det stedet, den ”stjernen” der han kom fra, bare for aldri å måtte skilles fra han igjen. Du gjør det på tross av at du gir helt avkall på nytelsen, og viser han slik hvor mye du elsker han.

Fra del fire av Morgenleksjonen, 30/12/10, ”The Wisdom of Kabbalah and Philosophy”

Kommentarer / Spørsmål