Den sterkeste idèen

thumbs_laitman_235Fra brosjyren «Den eneste utveien»:

Det jødiske folket har gjentatte ganger bevist at det er mulig å elske sin neste som seg selv. Visstnok var det kortvarig. Korte perioder av broderlig kjærlighet ble erstattet av lange år med gjensidig hat. Men selv om det var mulig  for kun i èn måned, selv èn dag hvert tusende år, så er det verdt å gi opp alt for.

Menneskeheten har ubevisst et behov for å etterkomme dette etiske prinsippet. Du kan selv bedømme det. Dette prinsippet, som faktisk er umulig å etterkomme, er selve grunnlaget for vår sivilisasjon!

Elsk din neste som deg selv (den gyldne regel) er i Abrahams religioner, konfucianismen, antikkens filosofi, og en rekke andre verdensreligioner, et grunnleggende etisk prinsipp. «Den gyldne regel,» Wikipedia: «Den gyldne regel, nestekjærlighetsbudet eller gjensidighetsprinsippet, finnes i stort sett alle religioner og livssyn… og sier ett av følgende: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem. Gjør ikke mot din neste noe du ville mislike dersom det ble gjort mot deg.»

Og hva med antisemittisme? Det er enkelt. Verdens nasjoner trenger et eksempel. Ikke et kortvarig eksempel og ikke fra et eller annet sted i fortiden, men fra noe pågående og akkurat nå. For å følge dette prinsippet, er det ikke nok å vite om det fra historien. Man må selv kunne se det foran seg.

Hvem er det som må sette et slik eksempel? Selvfølgelig må det være dem som brakte dette prinsippet til verden. Og hva skjer hvis de ikke viser dette eksempelet? Hvis de ikke vet at de må sette dette eksempelet? Hvis de ikke vet hvordan det gjøres? Da kommer antisemittismen.

(141690)

 

Kommentarer / Spørsmål