Er vi våkne, eller sover vi ennå?

laitman_928Spørsmål: Kabbalistene sier at når en person oppdager den spirituelle verden innser han at hele hans tidligere liv var en drøm. Hva betyr dette?

Svar: Noen ganger kan det virke for oss som om vi lever i en drøm. Og ofte har drømmene en slik kraft og klarhet at de har stor innvirkning på oss, enda mer enn det som skjer i dette livet. Disse drømmene påvirker oss så dypt med følelsene de etterlater seg.

Noen ganger fortsetter drømmene fra natten hendelsene som finner sted i løpet av neste dag, og det er vanskelig å tolke om man sover eller er våken.

Spørsmål: Våkner vi ikke opp til slutt !?

Svar: Det virkelige spørsmålet er om vi virkelig våknet opp eller drømmer vi bare at vi er våkne?

Hvis vi ser på vår virkelighet, ser vi hvor begrenset vi faktisk er. Vi oppfatter denne virkeligheten med våre fem sanser: syn, hørsel, lukt, smak, berøring, og ikke noe mer! Kanskje finnes det andre måter å oppfatte virkeligheten på, som er utilgjengelige for oss?

Vi er til og med fratatt virkeligheten slik dyr oppfatter den. For eksempel, en hund oppfatter en verden av lukter; en slange oppfatter verden i varme mønstre. En slange ser bilder av verden som består av varme og kalde flekker, som piksler på en skjerm.

Vi lever i en verden hvor det er mulig å oppdage noe nytt hvert minutt, men vi føler ikke hvor det kommer fra. Universet utvider seg, livet utvikler seg, og kanskje dette skjer i henhold til et program? Må det finnes et program for skapelsen?

Vi ser at alt i verden skjer i henhold til klare og uforanderlige lover. Hvis en tilfeldig hendelse finner sted i våre liv, betyr dette at vi ikke aner hvor det kom fra. Det bør ikke være tvil om at det var et legitimt resultat av en formel.

Spørsmål: Er jeg i en drøm eller i det virkelige liv?

Svar: Det er umulig å fastslå.

Spørsmål: Jeg ser fortsatt et rom rundt meg, ulike gjenstander og mennesker?

Svar: Du kan fortsatt se og føle alt i drømmen også. I drømmen og i virkeligheten ser vi foran oss et bilde og kan samtidig ikke fastslå om det er ekte eller falsk.

Først når vi har våknet kan vi si om vi sov tidligere. Ennå lever vi i dette livet, og klarer ikke å våkne. Innenfor dette livet drømmer vi at vi sover eller at vi noen ganger våkner, og ellers vet vi ikke noe mer. Kanskje det finnes høyere nivåer av søvn og våkenhet der ute? Kabbala snakker om slike nivåer.

Et menneske kan oppnå å få øynene åpnet ved å studere kabbala og stige til et nivå der hele virkeligheten avdekkes. Da innser en at en har vært i dvale hele tiden før dette.

I vår tid, i vår generasjon, er vi forpliktet til å våkne opp og gå ut av søvnen der vi eksistere uten å realisere hensikten med vårt liv. Kabbala gir oss metodikken som kan få oss til å våkne.
[154125]
Fra et radioprogram på israelsk 103FM 2/8/15

Kommentarer / Spørsmål