Nyt livet hvert eneste øyeblikk

Om livet går sin gang og du opplever gode og dårlige tilstander, da ligger visdommen i vår mulighet til å nyte de ubehagelige tilstandene like mye som de behagelige. Det er dette vi kaller livsvisdom: Hvordan behandle det som er dårlig slik at man ser at det enten er vår holdning som gjør at vi opplever tilstanden som dårlig, eller at det er en forberedelse eller en del av en god tilstand.

Det er faktisk slik det er, på samme måte som man føler seg sulten før man blir mett eller trett før man kan få en sterkt etterlengtet hvil. Det kan ikke være annerledes. Det må være ”mørke” før ”dagen gryr”, slik det står skrevet: ”Det var kveld og det var morgen”.

Jeg nyter for eksempel tanken på at jeg snart skal ha ferie. Da opplever jeg deler av denne ferien allerede, akkurat nå, selv om den egentlig ikke har begynt for meg ennå.

Da begynner jeg å tenke: ”Må jeg virkelig reise på ferie? Kan jeg heller begynne å nyte den her og nå, mer enn når den egentlig begynner?” Når vi til slutt reiser på ferie, nyter vi det ikke like mye som vi nyter forventningene og forberedelsene til den.

Det er dette som er livsvisdom. Når vi bruker den, befinner vi oss alltid i vakre illusjoner og nyter hvert eneste øyeblikk. Dette er en autentisk tilnærmingsmåte siden vi aldri blir tilfredsstilt innenfor ønsket. Alt ligger utelukkende over det.

Fra samtale med Rachel Laitman, før innspilling av TV-show 19/01/2011

Kommentarer / Spørsmål