Politikere lar ikke økonomien vokse

thumbs_laitman_272Synspunkt (Joseph E. Stiglitz, Nobelprisvinner i økonomi og professor ved Colombia Universitet):“Kort tid etter den globale finanskrisen brøt ut i 2008 advarte jeg om at med mindre  riktige retningslinjer ble vedtatt, japansk stil utilpasshet – langsom vekst og nesten stillestående inntekter i årene som kommer – kunne sette inn. Mens ledere på begge sider av Atlanteren hevdet at de hadde lært av erfaringene fra Japan, begynte de straks å gjenta noen av de samme feilene. .

”Politikernes respons på krisen mislyktes å løse disse problemene, det forverret dem og skapte nye – og ikke bare i USA. Resultatet er økt gjeld i mange land, som sammenbruddet av BNP undergravde statsinntektene. Videre har under-investering i både offentlig og privat sektor skapt en generasjon av unge mennesker som har brukt mange år på tomgang og blitt stadig mer fremmedgjort på et tidspunkt i livet der de burde finslipe sine ferdigheter og øke sin produktivitet.”

”Istedenfor er våre nåværende problemer et resultat av mangelfulle retningslinjer. Det finnes alternativer. Men vi vil ikke finne dem i den selvtilfredse selvgodheten til eliten, deres inntekter og aksjeporteføljer er igjen stigende. Kun noen mennesker kan det se ut som at må tilpasse seg en permanent lavere levestandard. Dessverre er disse menneskene folk flest.”

Min kommentar: Vår natur, egoisme, er over vårt sinn og vi befinner oss i dens makt. Det tvinger oss til å handle irrasjonelt, selv under trusselen om vår egen død. Som det sies: Dødsengelen bringer et sverd til en mann og sverdet har en dråpe gift på spissen, og han blir tvunget å åpne munnenog svelge det, å oppfylle sin egoisme, en følelse av et liv, selv om dette fallet dreper han. Eliten kan ikke begrense seg i å utnytte samfunnet, selv under trussel av uro, krig og selvutslettelse.”

 

Kommentarer / Spørsmål