”Om eselet falt…”

Spørsmål: Hva kan vi gjøre om et menneske forlater gruppen? Skal vi prøve å få han til å komme tilbake?

Svar: Om mennesket bestemmer seg for at han ikke lenger ønsker å komme til gruppen, må vi for det første respektere hans beslutning siden det ikke finnes tvang innen spiritualitet.

For det andre kan det være at selv om mennesket i dag sier at han ikke ønsker å fortsette å studere, kan alt ha endret seg til morgen. Vi må derfor ha en fleksibel tilnærmingsmåte til dette. Om gruppen har forsøkt å få han tilbake flere ganger (vanligvis to ganger), og han fremdeles ikke kommer, må vi la han være i fred. Det er ikke tillatt for oss å nærme oss han flere ganger.

I Gemarah finnes det en lov. Om mennesket går over et jorde, og ser et annet menneskes esel som faller overende på grunn av lasten det bærer, må han hjelpe eselet opp og løfte lasten på plass på ryggen til eselet igjen. Om det samme skjer nok en gang, må han gjøre det samme: få eselet på beina og legge lasten på ryggen igjen. Dersom eselet nok en gang faller etter å ha fått hjelp til å reise seg to ganger, kan man ikke lenger hjelpe det siden dyret ikke klarer å bære lasten.

Et esel (”Hamor” på hebraisk) symboliserer materie (”Homer”) som vi er bygget opp av. Dens bagasje er byrden som denne materien klarer å bære. Om din venn ”faller” etter at du har forsøkt å få han til å komme tilbake to ganger, må du la han være i fred. Det er hans valg!

Fra introduksjonsleksjon nord i Tel Aviv 19/12/10

Kommentarer / Spørsmål