Hva er det vi mangler?

Spørsmål: La oss si at noen sitter og iakttar seg selv: «Jeg vil ha litt vann, etterpå vil jeg ha noe annet og jeg vet ikke hva det andre jeg ønsker meg er.» Kan et enkelt forsøk hjelpe ham til å innse at selve essensen til ønsket hans er nytelse?

Svar: Det vil han se hver gang nye ønsker opptrer hos ham. Han vet ikke hvor de kom fra; først vil han èn ting, plutselig vil han noe annet og deretter enda noe annet. 

På den ene siden, kan han programmere seg selv, som vil si å fokusere seg om visse ønsker og huske noe som pleide å glede ham. I det tilfellet utvikler han et så stort ønske om den nytelsen, at han begynner å lengte etter det igjen. «Hva er det jeg vil ha? Å, jeg hadde glemt at der er mer iskrem igjen i fryseren.» Han tar ut iskremen, eller han husker det var et interessant sted han ønsket å besøke, eller å treffe noen interessante mennesker, eller å lese en interessant bok, eller å se en film han ønsket og se… og så videre.

Det vil si at vi fremkaller ønskene våre, når vi ikke føler nytelse. Vi føler ikke nytelsen når vi fyller oss selv. Jeg er mett, som tilsynelatende vil si at alt er bra – men livet mitt er meningsløst. Selv når vi tilsynelatende har alt, mangler vi den ekstra oppstemtheten. Vi finner nye kilder for nytelse og stimuli, men det dreier seg faktisk om det samme egoet.

Fra KabTV`s «Samtaler med Michael Laitman», 3/11/12

Kommentarer / Spørsmål