Menneskehetens hovedproblem: Mangel på lykke

Meninger: (Herman Van Rompuy, EU-president): “Presidenten for den europeiske unionen, Herman Van Rompuy, prøver å spre litt glede. Politikeren, som liker å lese beroligende Haiku-dikt på fritiden, sender The World Book of Happiness til verdens ledere som en nyttårsgave og ber dem om å ‘sette menneskenes lykke og velstand høyest på den politiske prioriteringslisten for 2012’.

“‘Det å tenke positivt er ikke lenger bare for livsnytere, drømmere og de naive,’ sa Van Rompuy.

“Hans ‘lykke’ – budskap kommer i en tid der den europeiske unionen gjennomgår den verste krisen i løpet av de 50 årene den har eksistert, da høy statsgjeld truer framtiden til den felles europeiske valutaen.

“Boken kan til og med inneholde løsningen for noen av de rikere medlemslandene som har nølt med å bistå de nasjonene som opplever store problemer, for eksempel Spania og Italia som lider under høy statsgjeld som må refinansieres.

“‘Man kan kjøpe lykke om man bruker pengene på andre,’ sier den.”

Min kommentar: Siden essensen til skapningen er ønsket om å ta imot nytelse, føler vi lykke når dette ønsket blir tilfredsstilt. Når det ikke blir tilfredsstilt føler vi derimot det motsatte, og blir ulykkelige. Under påvirkning av vår personlige og sosiale egoisme, aksepterer vi kunstig tilfredstillelse som lykke og føler aldri at vi virkelig er fornøyde.

I dag har vi gått inn i en tid med global krise og tomhet, og nå begynner vi å forstå at vi kun kan bli tilfredsstilt av naturlige nytelser som ro, snillhet og gjensidighet, og ingenting annet. Derfor vil vi komme til et punkt der vi vil føle behov for nærhet og for å studere vilkårene til det generelle, helhetlige samholdet. Som et bevis på at det dreier seg om en sykdom, leder krisen oss slik at vi kan begynne å ta imot behandling.

Kommentarer / Spørsmål