“Neste stopp for evolusjonens tog”

La oss tenke oss, bare i et par minutter, at vi er på et spesielt tog, menneskets evolusjons tog. Toget nærmer seg neste stopp, og stopper ved perrongen. Når vi går av toget ser vi et skilt med påskriften «Velkommen til den forenede verden.»

Først ser ingenting annerledes ut, alt ser ut som i den verden vi kjenner, men når vi våger oss inn i denne nye verden begynner vi å støte mot ting. Kollisjonene blir stadig mer smertefulle. Det viser seg at den forenede verden kan se lik ut som vår, men den er styrt av helt andre lover.

Verden forandrer seg svært raskt. Kreftene som virker på oss tvinger oss til å flytte vår bevissthet et hakk opp. Disse kreftene krever av oss at vi begynner å forstå lovene som styrer naturen, å se på verden vi lever i fra et høyere perspektiv, mer utvidet og mer globalt sammenlignet med vår smale synsvinkel.

I tusenvis av år har sivilisasjonen utviklet seg med et individualistisk tankesett. Hver og en av oss ble drevet av selvsentrerte impulser som hele tiden vokste. Nå har disse impulsene stoppet oss.

Unge mennesker føler seg i dag fortapte, forvirrede og usikre på hva de skal gjøre i livet og hva de vil ha ut av det. De føler at de ikke passer inn i den verden vi har bygget etter vår egen forestilling, de føler seg annerledes.

I tusener av år var ego konge. Vi arbeidet, handlet og tjente penger. Nå er vi plutselig låst i et globalt nettverk med utallige elementer som vi ikke kan kontrollere og ikke forstår.

Hver bevegelse noen gjør et eller annet sted påvirker hele menneskeheten. Sommerfugl effekten har snudd fra teori til virkelighet. I en så integrert verden, der alt henger sammen med alt, har vi ikke noe valg. Vi må ta andres behov i betraktning. Gradvis forstår vi ved å støte sammen med stadig flere hinder, at vi ikke kan lykkes om vi ikke tenker på alle.

Problemet er at vi ikke er satt sammen på en måte som gjør dette mulig. Vi tenker ikke omsorgsfullt, og vi føler ikke at omsorg er mulig en gang.

Dette vil være menneskehetens neste store utfordring: Forandringen til en ny holdning overfor alle mennesker. Vi vil måtte begynne med å ikke gjøre mot andre som vi ikke vil at andre gjør mot oss, til vi endelig kommer til et stadium der vi virkelig elsker hverandre, hvor fantasifullt dette enn måtte klinge i våre ører i dag.

Denne forandringen i evolusjonen vil skje uavhengig av vår vilje. Den er allerede på vei. Det eneste spørsmålet er bare om vi vil innrette oss på denne måten uten flere tap som vil gjøre oss smertefullt klar over at vi alle er i samme båt.

Nå er tiden inne for å åpne øynene og lære hvordan vi forener oss. Nå er tiden inne for å lære oss det nye tankesettet – det som inkluderer andre, fordi alles fordel er også min fordel.

Kommentarer / Spørsmål