Oppdelt samhold

Baal HaSulam: «6oo,000 Souls» (600,000 sjeler): «I virkeligheten eksisterer det ikke mer enn èn eneste sjel, som er oppdelt av menneskets egoisme til 600,000 deler og et mangfold gnister.»

Det eneste som ble skapt var èn forent sjel – og ingenting annet. Kun den eksisterer – og vi befinner oss alltid inni den. Og dersom det for oss virker som om det ikke er slik, er det fordi vi er ufullkomne. For meg oppdeles den generelle beholderen til meg «selv» og «andre», istedet for å vise seg for meg som en integrert helhet der det bare finnes «vi». Og alt mitt arbeide oppsummeres i å korrigere oppfattelsen min.

Inntil nå befant jeg meg i en virkelighet der alle delene syntes å være usammenhengende og uten sammenkobling. Slik er jeg skapt på innsiden. Det var slik jeg så på den eksterne virkeligheten og det fikk meg til å ha et avslappet forhold til den. Nå tar derimot virkeligheten på utsiden en annen form: det viser seg at de uorganiske, organiske og levende nivåene av naturen er gjensidig sammenknyttet. Det er kanskje ikke så viktig for meg, men økologi er viktig siden mine ubevisste handlinger forårsaker ubehagelige endringer i naturlige prosesser.

Men det aller viktigste er at det menneskelige samfunnet i seg selv blir èn enkel «mekanisme» for meg. Med andre ord uttrykker virkeligheten seg nå som en eneste sjel, en eneste beholder, mens jeg ikke ønsker å gjenkjenne dette samholdet. Jeg ser at jeg ufrivillig trèr inn i verden, at virkeligheten bokstavelig talt «dytter» meg dit selv om det er mot min vilje. Jeg ønsker fortsatt å være egoistisk, men virkeligheten til den eneste sjelen viser seg for meg.

Derfor avspeiles bildet av den knuste virkeligheten for meg i det «bulkete speilet» til den ufullkomne menneskelige bevisstheten. Jo raskere vi skjønner dette og korrigerer oppfattelsen vår, jo raskere vil vi oppnå framgang.

Fra fjerde del av den daglige kabbalaleksjonen, 28/5/12, «600,000 Souls»

 

Kommentarer / Spørsmål