Antisemittismens opprinnelse

Et udrag fra brosjyren «Den eneste utveien.»

Hva slags hemmelighet er det vi snakker om? Det er en idè, uttrykt i bare seks ord: «Elsk din neste som deg selv.» Enhver hemmelighet har sin pris. Prisen på denne hemmeligheten er anisemittisme.

Antisemittisme er ingen tilfeldighet eller noens innfall. Den dukket opp samtidig med det jødiske folk, hvis far, som alle vet, var Abraham.

«Et folk, en nasjon, er som et tre som er født med sin egen skygge. Jo høyere tre, jo lenger er dets skygge. Om du vil, trenger du ikke å kalle det en skygge, men en skjebne. Skyggen til det jødiske folk er endetiden profeti. Skyggen til romerne var berømmelse, og herredømme over fremmede land. Skyggen til russerne er antisemittisme.» (Albert Einstein)

Hva er forholdet mellom det etiske prinsippet «Elsk din neste som deg selv» og antisemittisme?

Først av alt, la oss se realistisk på tingene. Det er usannsynlig at andre enn gjennomførte idealister tror at dette etiske idealet tilsvarer menneskets natur. De siste begivenhetene i verden bekrefter dette nok en gang. Vi vet det; det er dette som skjer foran øynene våre. Verden befinner seg i en blindgate.

Og allikevel, forestill deg at noen på  ufattelig vis har klart å tilpasse seg dette prinsippet. Hva skjer da?  Da vil det være håp om at alt kan bli annerledes. Og dette er viktig. Da ville vi være overbevist om at det går an å behandle alle på en fin måte, og alle ville behandle alle andre på samme vis. Da ville vold og ondskap forsvinne. Da ville nasjoner bli venner og leve i fred med hverandre. Sult og fattigdom ville forsvinne…

Men det er en Utopia, ville alle si, og de ville ha rett. Det er ikke mulig i dag, og det var ikke mulig i går. Og likevel, det finnes ett unntak til denne regelen i menneskehetens historie – Abrahams folk.

(141621)

Kommentarer / Spørsmål