Hvem er en sann venn?

Dr. Michael LaitmanSpørsmål: Hvem anses som en sann venn?

Svar: «Venn – Chaver» kommer fra ordet «sammenkobling – chibur.» Jeg mener ikke venner som kobler seg sammen for å gå ut og kose seg på treningsenter eller på bar. En som kalles venn i en kabbalistisk gruppe er en jeg kan koble meg sammen med for å skape en delt mangel for giverglede mellom oss. Av det vil jeg lære hva karakteristikken for giverglede er.

Når vi vet hva karakteristikken for giverglede er, kan vi utvide vår felles Kli, beholder – og utdype den, søke den høyere makten innenfor gjensidig giverglede som vi har oppdaget. Denne avanseringen knytter oss sammen med hverandre sjel til sjel! Vi finner ut at vi tilhører et eneste system og at sjelene våre står hverandre nær. Dette er en sammenkopling av delene til èn eneste sjel og derfor er vi sammen; av den grunn har det øvre lyset samlet oss sammen i en gruppe.

Jeg ser ikke på ansiktene, på hvem jeg liker eller ikke liker og bestemmer meg i forhold til det hvem jeg nærmer meg eller holder meg borte fra. Jeg godtar alle! Hvis de er her, er de antakelig deler av puslespillet som står nærmest oss. Uten dem kan vi ikke gjøre puslespillet ferdig. Og for hver venn som kommer samler vi flere og flere biter av puslespillet, oppbygningen av den felles sjelen.

Det er dette som kalles en venn, en vi sammenkopler sjelen med og fullfører den felles sjelen mellom oss. Etter at vi annullerer egoet som skiller mellom oss og forhindrer oss fra å legge puslespillbitene våre sammen, kan vi holde sammen. Det er dette som kalles en sann venn.

Vi går gjennom oppturer og nedturer der vi hjelper hverandre gjensidig. Jeg forstår vennen, føler når han faller og har behov for hjelp – og også jeg har behov for hans hjelp og støtte når jeg faller. Alt er lov, bortsett fra å være kynisk mot gruppen og den spirituelle veien. Blir man kynisk, er det et problem. Men vanskeligheter på veien er uunngåelige og vi overkommer dem sammen; derfor kalles vi venner.

Fra første del av den daglige kabbalaleksjonen, 3/7/13, Writings of Rabash

Kommentarer / Spørsmål