Hvorfor liker vi å tenne lys?

Spørsmål: Hvorfor føler vi et velbehag når vi tenner stearinlys i et rom?

Svar: Vi forbinder det med varme, lys og håp. Det er slik vi oppfatter det i henhold til vår spirituelle rot.

Hannukalysene symboliserer resultatet av menneskets krig mot sitt eget ego. Hva er egentlig et stearinlys? Det er en kropp som er fylt med olje, en veke inni oljen og en flamme som brenner veken. Hver eneste av disse komponentene har en betydning: Kroppen er den spirituelle beholderen eller Kli, oljen symboliserer lyset Hochma som avdekkes for oss, og veken står for oppdagelsene vi gjør. Alt dette til sammen gir oss en flamme, lyset.

Når et menneske gjør nok indre oppdagelser, kjemper en krig mot egoet sitt og ønsker å reise seg over det uavhengig av den egoistiske tilnærmingen der alle hans handlinger kun har en mening, nemlig å tilfredsstille seg selv, og når han ønsker å bli kvitt sin egoistiske natur, så blir dette kalt ”Makkabeernes krig mot grekerne”.

På hebraisk kalles Makkabeerne for Makabim, som er en forkortelse av setningen ”De som søker skaperen, følg meg”. Vi distanserer oss i realiteten fra ”grekerne” inni oss – den rasjonelle tenkingen, det egoistiske ønsket om nytelse – og hever oss litt over alt det jordiske for i stedet å gi til hverandre og å elske vår neste. Nivået Bina betyr: ”Gjør ikke mot andre det du selv hater”.

Et stearinlys er med andre ord et flott og vakkert symbol på den spirituelle naturen. Det er derfor vi får en så god og komfortabel følelse når lys brenner.

Kommentarer / Spørsmål