Den beryktede knappen

Til syvende og sist finnes det bare én handling som vi kan bidra med, og som kan hjelpe oss til å uttrykke vårt ønske. Ingen andre handlinger vil ha noen effekt.

La oss si at jeg er full av et brennende ønske om å gjøre eller endre noe slik at livet mitt blir bedre. Det finnes tusenvis av brytere på veggen foran meg. Jeg trykker og trykker på knappene i håp om å se noen endringer, jeg prøver å forstå om jeg har slått noe på, men jeg mister oversikten over rekkefølgen og går meg vill når det gjelder plasseringen av knappene…

Slik er livet vårt: Vi blir så desorienterte av tallrike ”knapper” at vi knapt har tid til å trykke på dem. ”Slapp av”, råder kabbalistene oss. ” På denne måten vil du ikke lykkes. Det finnes kun én knapp du må trykke på for at du skal få en god følelse. Om du trykker på noen andre knapper, vil du oppleve tunge følelser.”

Hvorfor er de der da? Det er behov for dem på den måten at vi gjør våre forgjeves forsøk, og dermed blir smartere og til slutt finner den riktige knappen. Denne veien blir sett på som ”lidelsens vei”.

Det finnes også en annen vei, ”Toraens vei”, der mennesket får instruksjoner: ”Ikke trykk på noen andre knapper på veggen, for det kommer til å gjøre alt verre. Du tror tross alt at de fungerer og forventer gode resultater. Tiden går mens du bruker kreftene og håpet ditt på noe som ikke er skaperen, den eneste kraften som styrer virkeligheten. Du tjener med andre ord idoler. Når du har disse forventningene, henger du stadig lenger og lenger bak den forhåndsbestemte tidsplanen for korreksjon. Som et resultat av dette vil hvert eneste feiltrykk på knappene og det oppholdet som følger føre til negative konsekvenser”.

Hva er så løsningen? Vi må finne den riktige knappen så snart som mulig. I artikkelen ”The Freedom” forklarer Baal HaSulam oss hvordan det blir gjort. Om du stadig kommer tilbake til den samme knappen og presser den dypere og dypere, vil du få anledning til å åpne kilden til overflod som korrigerer deg og tilfredsstiller deg med alt det gode som finnes.

Dette er den eneste knappen som skrur systemet på, mens ingen av de andre er knyttet opp til noe som helst. Ved å trykke på dem, vil du kun plage deg selv i stedet for å ta del i den eneste mekanismen som er tilgjengelig for deg. Å ikke handle vil også medføre problemer. Virkelighetens tannhjul fortsetter å snurre, og om du ikke bidrar til dette på en positiv måte, vil systemet automatisk ta en negativ retning.

Det er derfor det er nødvendig å finne den riktige knappen blant alle knappene, og trene deg selv på å kun presse den og ikke gjøre feil. Det er dette arbeidet vårt består av. Hvem søker vel ikke lykken? Det er dette ”lykke” handler om.

Fra del fire av Morgenleksjonen 29/04/2011, ”The Freedom”

Kommentarer / Spørsmål