Spiritualitet og varmhjertelighet

Spørsmål: Hva er forskjellen på spiritualitet og varmhjertelighet? Det finnes varme mennesker som er veldig behagelige og det finnes spirituelle mennesker som kan være veldig ubehagelige. Hva er forskjellen på dem?

Svar: I dagliglivet kaller vi varmhjertede mennesker for «gode sjeler», hyggelige mennesker som er parate til å strekke hånden ut for å hjelpe andre på kort varsel. Det er et medmenneske som forstår deg, er sympatisk og empatisk, har medfølelse, hjelper deg, osv.

Et spirituelt menneske er noen som arbeider hardt med seg selv, «knekker tennene sine», kjemper mot seg selv under stort press, for å utvikle noe helt forskjellig fra et menneske i vår verden, giveregenskap, som ikke eksisterer i vår virkelighet. Denne egenskapen utvikles ved enorm innsats, fokusert intensjon og massiv konsentrasjon av anstrengelse, oppmerksomhet, konstant arbeid og veldig streng selvkontroll.

En som når denne tilstanden, har en egen holdning til andre som ikke nødvendigvis oppfattes som varm, vennlig, kjærlig, eller snill, fordi tankene hans dreier seg om hvordan han kan forvandle oss til spirituelle mennesker, som vil si mennesker med sjel. Dette involverer seriøs anstrengelse av et menneske mot seg selv, under press, med hardt arbeid. Derfor er disse menneskene ikke nødvendigvis behagelige, eller hyggelige. Oppdraget deres tvinger dem til å forholde seg til oss, små, svake mennesker, på en målrettet måte.

Dette har jeg selv erfart. Læreren min, Rabash, anså meg som leire, som han måtte forme. Han estimerte graden av hvor mye denne leiren kom til å klage, men ville tillate seg selv å bli formet. Slik følte jeg det da. På den andre siden er det en stor kjærlighet, en indre deltagelse og forståelse, men samtidig er den eksterne uttrykksformen meget spesiell. En som virkelig vet å sette pris på det, er et menneske som forstår målet foran seg, studentens egenskaper og lærerens arbeid.

Fra Kongressen i Novosibirsk, 7/12/12, Leksjon 2

Kommentarer / Spørsmål